Ochrana osobných údajov v kríze…

Na webe nášho dozorného orgánu pre ochranu osobných údajov visí od 28. 10. 2010 oznam:

Oznámenie o dočasnom ukončení poskytovania právnych názorov, vyjadrení, konzultácií či posudkov

Vzhľadom na nedostatočné personálne zabezpečenie Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky (ďalej len „Úrad“) sa týmto s okamžitou platnosťou dočasne ukončuje poskytovanie právnych názorov, vyjadrení, konzultácií či posudkov. Uvedené právne názory, vyjadrenia, konzultácie a posudky boli iba doplnkom úloh a činností, ktoré zákon Úradu ukladá. Ich vykonávanie bolo podmienené dostatočnými personálnymi a tiež materiálnymi kapacitami, ktorými Úrad disponoval a na ich nepretržité poskytovanie neexistuje právny nárok.

Úrad ako štátny orgán vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov nezávisle a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri spracúvaní ich osobných údajov. Zákonom uložené úlohy plní Úrad pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov a stanoviská k akýmkoľvek právnym otázkam zaujíma výlučne prostredníctvom svojich rozhodnutí. Týmto oznámením nie je dotknuté prešetrovanie oznámení a podnetov o podozrení z porušenia zákona, ani poskytovania súčinnosti podľa osobitných predpisov.

K informáciám z oblasti ochrany osobných údajov odporúčame do pozornosti Najčastejšie otázky a výročné správy zverejnené na internetových stránkach Úradu.

Kríza? Šetrenie štátu na úkor ochrany ľudských práv?

ZDROJ: ÚOOÚSR

2 thoughts on “Ochrana osobných údajov v kríze…

  1. V SR je uplne normalne, ze firmy monitoruju ludi bez ich vedomia.
    V nakupnych centrach Lidl pouzivaju na monitorovanie zakaznikov kamery. V Prievidzi v OD Prior v Tesco su namontovane kamery na monitorovanie zakaznikov,
    okolie OD Prior je monitorovane. Nikde nie je ziadne oznacenie. Okolie predajne azijskych potravin na Feriencikovej ulici, okolia mnohych benzinovych pump,
    bank, firiem su monitorovane bez toho, aby obcania boli o tom informovani. Preco napriklad NBS moze mat vsade upozornenie, ale komercne banky nemusia?
    Staci, ked sa prejdete ulicami napr. v Bratislave a zistite, ze vase kroky po verejnom chodniku su zaznamenavane sukromnymi subjektami bez vasho vedomia.
    V zakone sa jednoznacne pise, ze ak je monitorovany priestor, ktory je pristupny verejnosti, tak ma byt oznaceny.

    Zijeme v SR. Znizuje sa administrativa. Bezhlavo. Ludia, ktori su zbytocni, zostavaju na svojich miestach a tam, kde je ludi malo, tam sa znizuju pocty.
    To je aj pripad UOOU. Maju malo inspektorov a preto vacsina subjektov zakon spolahlivo ignoruje.
    Ked som sa pytal v jednej predajni, preco nemaju nikde upozornenie, ze monitoruju priestor kamerami, tak mi povedali:
    „Skoda casu sa tym zapodievat. Kto by uz len taku somarinu kontroloval.“

    Taktiez mnohe firmy maju informacne systemy v rozopre s ustanoveniami Zakona 428/2002 Z.z. v zneni neskorsich predpisov.
    Mal som uzavretu zmluvu o pripjeni tlf. linky s firmou T-com.V zmluve som suhlasil (musel), ze moje udaje meno a adresa budu pouzite pre marketingove ucely.
    Par dni pred narodeninami som dostal email s gratulaciou k narodeninam a s moznostou objednavky rocneho predplatneho casopisov so zlavou.
    Ja som nedal suhlas a napriek tomu bolo moje rodne cislo dostupne marketingovemu oddeleniu. Myslim si, ze je to sposobene zlym informacnym systemom,
    ktory umoznuje vidiet pracovnikom marketingoveho oodelenia celu zmluvu. Ak to robi program, ktory spracovava rodne cisla a dava informacie marketingu.
    Aj tak je poruseny zakon, lebo ja som nedal ziaden suhlas na spracovanie mojho rodneho cisla pre marketingove ucely.
    Neviem si inak vysvetlit, ako mozu pracovnici marketingoveho oddelenia vediet datum mojho narodenia.
    Upozornil som UOOU, ale odpoved som nedostal. Upozornil som ich emailom, nie pisomnou formou.

    SR nie je pravny stat. SR je stat, kde peniaze su nad pravom. Viac ako 40% obyvatelov SR je presvedcenych o korupcii v sudnictve.
    Niektori sa to snazia zdovodnit tym, ze tu bol 40 rokov komunizmus. Bol tu socializmus, nie komunizmus.
    Je to hlupost, lebo mnohi, ktori pytaju uplatky, nezili v socializme, resp. mali pat rokov a nevedeli nic o uplatkoch.

    Korupcia je v SR preto, lebo v SR platia hlupe zakony. Uvediem jeden priklad.
    Ked urobite obrazovy zaznam osoby bez toho, aby bola vopred upozornena, tak porusite zakon.
    Takyto obrazovy zaznam nie je klasifikovany ako dokazovy material v sudnom konani..
    Takze, ak chcete zaznamenat nejaky trestny cin, nezabudnite zlocinca vopred upozornit, ze idete robit jeho obrazovy zaznam. 🙂
    Nikdy neurobte obrazovy zaznam o prevzati uplatku bez toho, aby ste preberajuceho na to upozornili. 🙂
    V opacnom pripade bude zaznam nepouzitelny a vy budete stihany za porusovanie zakona.

    V civilizovanych krajinach (napr. Singapur), je podstatny dokaz o trestnom cine. Nie je podstatny sposob, akym bol dokaz ziskany.
    Len pre zaujimavost odporucam ludom, aby si zistili, ako to funguje v Singapure.
    Singapur ma hodnotenie 9,5 z 10. Je to krajina s takmer nulovou korupciou. Skuste porozmyslat preco. :-)))
    Pre hlupe zakony, ktore platia v SR, patri SR medzi krajiny s vysokou korupciou.

    Lubomir

  2. Ocenujem, ze web UOOU sa snazi trosku robit osvetu a robi pracu, ktoru by mal robit urad. Vlada a parlament by mali vyclenit peniaze na osvetu obcanov a UOOU by mal tu osvetu robit.

    Mnohi ludia su naozaj truby. Uverejnia o sebe rozne informacie (niektori aj intimneho charakteru – aka bola Eva v posteli) a potom neskor sa cuduju, resp. lutuju, ked to niekto pouzije v ich neprospech alebo pouzije na ich diskreditaciu.

    Mnohi ludia napr. nechapu, ze socialne siete neboli zalozene na to, „aby ludia sa spojili“, ale z dovodu biznisu. Cim viac udajov v sieti clovek uvedie, tym lepsie sa da vytvorit cielova skupina pre urcity produkt.
    A potom sa ludia cuduju, ze dostavaju informacie, ze vyhrali auto. Staci len, ak si kupia knihu, „tabletky pre zdravie, krasu“.
    Nie nadarmo obchodne retazce spracovavaju udaje o nakupoch a zakaznikoch, ktore zakaznici poskytuju formou zakaznickych kariet pri kazdom nakupe. Obchodne retazce presne vedia, kolko a akeho tovaru spotrebuje dana rodina mesacne, rocne, ako sa sprava pri nakupoch, aky tovar preferuje v urcitom obdobi, etc., etc.

    Mnohi rodicia nepoucia svoje deti a az pri vysetrovani sa zisti, ze ich dcera (syn) komunikovala predtym v sieti s guruom XY a potom spachala samovrazdu (vid samovrazedne komunity) alebo boli panom XY znasilnene a zavrazdene…..

Pridaj komentár