Poslanci Národnej rady SR včera schválili nový zákon o ochrane osobných údajov, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov SR pod vedením Sone Pőtheovej a ktorý upravuje proces ochrany.

Prevádzkovatelia, ktorí ochranu osobných údajov doteraz nezanedbávali, by nemali mať problémy ani v zmysle novej legislatívy, konštatuje úrad. Je potrebné, aby si svoje spracovateľské operácie zosúladili s novými právnymi predpismi. Podľa úradu tu pritom je predpoklad vzniku možných nákladov, ktorý je však priamo úmerný tomu, ako sa ochrane osobných údajov u konkrétneho prevádzkovateľa venovala pozornosť doteraz.
Tlačová správa na TERAZ.sk

Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR) upravuje aj vek, od dosiahnutia ktorého je dieťa spôsobilé dať súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov. Pre súhlas so spracovaním dát určuje základnú vekovú hranicu 16 rokov. Členské štáty si ju síce môžu aj znížiť na ľubovoľnú z intervalu od 13 rokov. Slovensko si zvolilo základnú možnosť 16 rokov, informoval server Sme.sk a následne aj zive.sk. Okrem toho, že Slovensko nevyužilo možnosť znížiť vekovú hranicu aspoň na úroveň trestnej zodpovednosti (14 rokov), zaviedlo ju paragrafom 15 návrhu nového zákona o ochrane osobných údajov aj pre služby informačnej spoločnosti odkazujúc na zákon č. 22/2004 Z. z. o elektronickom obchode a o zmene a doplnení zákona č. 128/2002 Z. z. o štátnej kontrole vnútorného trhu vo veciach ochrany spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 284/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov.

„Prevádzkovateľ v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti spracúva osobné údaje na základe súhlasu dotknutej osoby zákonne, ak dotknutá osoba dovŕšila  16 rokov veku. Ak má dotknutá osoba menej ako 16 rokov, takéto spracúvanie osobných údajov je zákonné iba za podmienky a v rozsahu, v akom takýto súhlas poskytol alebo schválil jej zákonný zástupca.“

Ja to trochu neprehľadné z dôvodu, že toto ustanovenie je v zákone umiestnené v časti, ktorá sa nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov v právnom rámci GDPR. Bez ohľadu na tento fakt však zostáva skutočnosťou, že horná hranica určená v GDPR na vek 16 rokov bude osvojená aj Slovenskom.

Úradu  na ochranu osobných údajov SR zo zákona o ochrane osobných údajov vyplýva povinnosť pravidelne informovať Národnú radu Slovenskej republiky, teda aj verejnosť, o stave ochrany osobných údajov. Správa o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016 bola predmetom prerokovania vo Výbore Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny. Gestorský výbor Výboru Národnej rady Slovenskej republiky odporučil uznesením Správu o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016 NRSR vziať na vedomie. Dňa 7.9.2017 predniesla predsedníčka Úradu, pani Soňa Pőtheová správu v NRSR, ktoré ju dňa 11.9.2017 schválilo.

V plnom znení si poslednú správu, ale aj tie predchádzajúce môžete stiahnúť priamo zo stránku Úradu.

Vláda v stredu (20.9.2017) schválila návrh nového zákona o ochrane osobných údajov, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov pod vedením Sone Pőtheovej. Cieľom je okrem iného zjednotenie úpravy pre činnosti spadajúce aj nespadajúce pod právo Európskej únie, čo má byť benefitom ako pre prevádzkovateľov, tak aj dotknuté osoby a bežných ľudí, ktorých osobné údaje sú predmetom spracúvania.

Facebook porušuje holandský zákon o ochrane údajov. Skonštatoval to holandský úrad na pre ochranu údajov po vyšetrovaní spracovania osobných údajov o domácich používateľov Facebookom v Holandsku. Porušenie spočíva aj v tom, že používateľom poskytuje nedostatočné informácie o používaní ich osobných údajov. Holandský úrad tiež zistil, že Facebook používa citlivé osobné údaje od používateľov bez ich výslovného súhlasu. Napríklad údaje týkajúce sa sexuálnych preferencií, ktoré boli použité na zobrazenie cielených reklám.