Nechcem byť v Google reklame

Používatelia účtov Google boli v poslednom čase konfrontovaní so zmenou zmluvných podmienok, ktorá má opäť dopady na ich súkromie. V časti Váš obsah na našich Službách pribudol nový odsek, ktorý uvádza:

„Ak máte účet Google, môžeme v našich službách zobraziť vaše meno uvedené v profile, profilovú fotku a akcie uskutočnené v službách Google alebo v aplikáciách tretích strán prepojených s vaším účtom Google (napríklad odporúčania +1 či zverejnené recenzie a komentáre). K týmto zobrazeniam môže dôjsť i v reklamnom a inom komerčnom kontexte. Budeme rešpektovať vaše predvoľby, ktorými v účte Google obmedzíte nastavenia zdieľania a viditeľnosti. Môžete napríklad nastaviť, aby sa vaše meno a fotka nezobrazovali v reklamách.“

V snahe vysvetliť tento krok argumentuje Google praktickosťou spätnej väzby ľudí, ktorých poznáme. Ich odporúčania majú užívateľovi ušetriť čas a zlepšiť výsledky vo všetkých službách Google. V takýchto zdieľaných odporúčaniach plánuje Google používať meno profilu a profilovú fotografiu a tiež akcie užívateľa na jeho službách.

Pre tých čo nechcú byť súčasťou reklám na službách Google a nemajú záujem o spájanie svojej osoby s reklamnými materiálmi, pripravil Google možnosť nastaviť si zdieľané odporúčania podľa svojich predstáv. V nastaveniach zdieľaných odporúčaní tak možno označiť alebo neoznačiť checkbox, ktorým užívateľ umožní alebo neumožní spoločnosti Google zobrazovať v reklamách jeho meno a profilovú fotografiu na základe predchádzajúcich aktivít. Google však upozorňuje, že nastavenie zdieľaných odporúčaní sa vzťahuje len na akcie, ktoré zobrazuje v rámci reklamy:

„Zmena tohto nastavenia neovplyvní, ako budú vyzerať vaše meno a fotka v zdieľaných odporúčaniach, ktoré nie sú v reklame (ak napríklad zdieľate hudobné odporúčanie, ktoré sa zobrazuje v Obchode Play). Viditeľnosť aktivít mimo reklám môžete obmedziť odstránením aktivity alebo zmenou nastavení viditeľnosti.“

Pokiaľ teda nechcete byť súčasťou reklám, uložte si také nastavenia zdieľaných odporúčaní lebo Google sa ich zaviazal rešpektovať. Nezabúdajte však na ostatné reklamné kanály, ktorých sa toto obmedzenie nastavení netýka.

Pridaj komentár