Direct Marketing v B2B segmente a GDPR

Zaujímavý post sa objavil na sociálnej sieti Linkedin. Pochádza od Sarah Day, ktorá komunikovala s úradom Komisára pre informácie v UK. Ide o dozorný orgán pre ochranu osobných údajov v UK, niečo ako slovenský Úrad na ochranu osobných údajov SR. Položila otázku ohľadom marketingovej komunikácie na biznisové emailové adresy a právneho základu pre komunikáciu správ priameho marketingu. Obstaranie stanoviska trvalo cez dva mesiace, ale odpoveď je v zásade pozitívna a na konci dňa aplikovateľná aj u nás vďaka mechanizmu konzistentnosti (ľudskou rečou – úrady naprieč EÚ by si nemali protirečiť). Oprávnený záujem prevádzkovateľa je v tomto prípade považovaný za použiteľný právny základ a predchádzajúci súhlas nie je potrebný. Je pravdepodobné, že by sa s týmto názorom stotožnil aj náš dozorný orgán, hoci istotu by sme mali po formálnom posvätení. Pre všetkých čo rozmýšľali nad tým ako spojiť potrebu komunikácie na potenciálnych obchodných partnerov (spoznaných pri rôznych neformálnych príležitostiach) práve s aplikáciou tvrdého znenia GDPR, je práve toto potvrdením vhodnej cesty.

Voľný preklad príspevku od Sarah je:

Trvalo to 67 dní, ale som rada, že som dnes ráno dostanala oficiálnu odpoveď od tímu Office Case. Moja konkrétna otázka bola: „Odpovedzte „áno/nie“ na to, či oprávnené záujmy môžu byť vhodné (ako právny základ spracúvania osobných údajov) na posielanie marketingových e-mailov zamestnancom v právnickej osobe na ich osobné firemné e-mailové adresy (napríklad menoapriezvisko@firma.com) soft-opt in neplatí (napr. ak osoba nie je existujúcim zákazníkom). “ Odpoveď ICO je: „Ak posielate marketingový e-mail podnikateľovi, napríklad menoapriezvisko@firma.com, potom pred odoslaním marketingového e-mailu nepotrebujete predchádzajúci súhlas … Bolo by možné spoľahnúť na legitímne záujmy, ktoré oprávňujú niektorý z vašich podnikov k obchodnému marketingu“.

Netreba však opomenúť fakt, že emailová adresa obsahujúca meno a priezvisko zamestnanca v spojení s zamestnávateľom, môže byť bez akýchkoľvek problémov považovaná za osobný údaj a podlieha pravidlám nakladania s osobnými údajmi v zmysle GDPR, vrátane informačnej povinnosti, technických a organizačných opatrení ako aj uplatňovania práv dotknutých osôb. Potvrdenie oprávneného záujmu od komisára v UK je však dobrá správa pre všetkých čo využívajú túto formu marketingu v komunikácii na biznisových zákazníkov. Ani v tomto prípade by sme však nezabúdali na možnosť odhlásenia z odberu správ (unsubscribe) v každej jednej správe.

Pridaj komentár